Portell. Segle XXI: 2001-2022*


segles Segle XX 2001-2022 | Luisa El futur encara no està escrit biblio


2004

Maig, 25. Llegim:

Villafranca del Cid pasa a llamarse Villafranca del Cid/Vilafranca. 25/05/2004.

[MAP (2008): Variaciones de los municipios de España desde 1842. Ministerio de Administraciones Públicas. Secretaría General Técnica. Madrid.]  mptfp.gob.es

2006

Es construeixen els parcs eòlics de les Cabrelles i Pla d'en Balaguer, dins de la zona 3 del Pla Eòlic Valencià, per part de l'empresa RENOMAR. El primer està format per 19 aerogeneradors; el segon, en té 25. Aquesta obra deixa diners tant als propietaris de les finques afectades i a l'ajuntament, i ha donat treball a uns quants jóvens de la comarca. Abans de la instal·lació del parc, es van fer treballs arqueològics que van donar resultats impagables. Es van trobar jaciments del paleolític, del neolític, del Bronze, del Ferro, d'època ibera, romans, àrabs, etc. Un cop tinguem els llibres on sortiran publicats els resultats de les excavacions les anirem afegint al web.

L'energia eòlica és una energia renovable i neta, que no deixa massa residus, però el preu a pagar pels pobles de la comarca ha sigut l'impacte visual i acústic amb el qual a partir d'aquest moment hem de conviure. Són les coses del progrés.

2009

Gener, 21. Ens deixa una veïna il·lustre, Luisa Camañes. Un dels llegats culturals que ens va deixar va ser el seu llibre sobre la història de Portell, usos i costums, en el que s'explica molt bé la manera de viure i les tradicions del Portell del segle XX.

Si la voleu veure parlant de diversos temes del segle XX, podeu entrar en: 15 entrevistes. Són una sèrie de vídeos del Museu de la Paraula, Arxiu de la Memòria Oral Valenciana (museudelaparaula.es).

Els seus llibres estan ja descatalogats i són difícils de trobar. Per aquest motiu, els intentarem afegir també en el nostre arxiu documental sobre la història de Portell: Luisa.

2013

Enrique Benavent Vidal, bisbe de Tortosa (des de 2013). És interessant conéixer el nom dels bisbes que han ocupat el bisbat de Tortosa perquè Portell en formava part i dins del seu arxiu deu haver-hi molta informació sobre visites pastorals i altres documents:

Enrique Benavent Vidal (des de 2013) [anar a 1926 per a consultar els bisbes del segle XX]

[Llista de bisbes de Tortosa. ca.wikipedia.org]

2014

Març, 23. L'Associació Valenciana de Meteorologia, AVAMET, va instal·lar una estació meteorològica a Portell. Es tractava d'una Davis Pro2 calefactada, per a mesurar també els registres pluviomètrics de la neu. Des d'aquell moment, qualsevol persona pot consultar, a temps real, dades meteorològiques com les temperatures, humitat, precipitacions, vent, etc. A més, disposa d'una webcam que dóna imatges del poble en directe.

[Vídeo de l'acte: youtube.com - Avamet: dades meteorològiques i webcam: avamet.org]

2014

Juny, 19. El rei Joan Carles I abdica en el seu fill, Felip VI.

Felip VI, de naixement Felip de Borbó i Grècia (Madrid, 30 de gener de 1968), és l'actual rei d'Espanya.

[ca.wikipedia.org]


Llistat dels presidents sota el seu regnat:

Mariano Rajoy Brey (21 de desembre de 2011)

Pedro Sánchez Pérez-Castejón (18 de juny de 2017)

[ca.wikipedia.org]

2015

Abril, 11. Es troben pintures rupestres al terme de Portell. Encara que la troballa va ser d'uns anys abans, no es va fer públic per tal de poder-se dur a terme els treballs d'estudi i protecció.

Fa un temps, Ismael Gil i jo mateix (Jacint Cerdà) vam trobar unes pintures rupestres al terme de Portell. Davant la importància i repercussió que sabíem que això tindria, vam esperar l'ocasió propícia per tal de posar-ho en mans d'experts que ho pogueren estudiar i valorar. Finalment, el moment va arribar i, ara, per fi, es fan públics els resultats. Són pintures de fa uns 7.000 anys i es veuen un parell de formacions d'hòmens amb arcs, diversos animals, com cabres salvatges i cérvols, i una cosa curiosa, la impressió dels dits de la mà esquerra de l'artista. Corresponen a dues tradicions artístiques diferents: l'art rupestre Llevantí i l'art rupestre Esquemàtic. Si les voleu visitar, us hem d'advertir que estan molt desgastades i que a penes es veuen. El dissabte 11 d'abril de 2015 es va fer la presentació, a la vegada que es va divulgar un tríptic explicatiu. Si cliqueu damunt, el podreu veure una mica més gran.

2019

Juliol, 7. Portell va organitzar l'Aplec de les Dones dels Ports-Maestrat. Llegim en el Mediterráneo:

Portell acogió ayer a 450 mujeres con motivo de la XX edición de la Trobada de Dones d'Els Ports-Maestrat. El colectivo de la localidad anfitriona congregó a agrupaciones llegadas desde Ares, Benassal, Castellfort, Catí, Cinctorres, Culla, Forcall, la Mata, la Pobla de Benifassà, Morella, Olocau, Sorita, la Todolella, la Torre d'en Besora y Vilafranca.

La jornada arrancó a las 10.00 horas, con la recepción de los grupos de mujeres, para ser recibidas a continuación en el ayuntamiento por parte de las autoridades locales. Seguidamente, dieron comienzo las visitas guiadas, en las que se pasó por los principales monumentos del municipio, así como exposiciones preparadas para la ocasión.

En este sentido, Asunción Segura, presidenta de la asociación anfitriona detalló que para esta jornada "preparamos diversas muestras, una de ellas especial, dedicada a las mujeres que han destacado en la historia de sus respectivas localidades". De esta manera, el papel de la población femenina queda de manifiesto con la iniciativa, especialmente en el caso de muchas que son desconocidas. "En Portell, por ejemplo, hemos querido destacar la figura de Luisa Camañes, una vecina nacida en 1922 y que fue toda una pionera en el sector textil".

HERMANDAD / Tras los actos de la mañana, las asistentes se congregaron en una multitudinaria comida de hermandad. La tarde continuó con una agenda variada. Una de las actuaciones más esperadas fue una obra teatral representada por vecinos de esta población. Un espectáculo amateur, que habían estado preparando previamente durante el año. El trabajo realizado y los múltiples ensayos fueron correspondidos con largos aplausos. Seguidamente fue el turno para el grupo procedente de Vilafranca, Dolces Cançons, que hicieron vibrar a las congregadas.

Al término de esta completa programación, los organizadores hicieron un balance muy positivo del encuentro. "Una jornada muy reivindicativa, cultural y también festiva, donde hacemos nuevas amistades y se establecen sinergias entre las diferentes asociaciones de los diferentes pueblos", según destacó Segura.

En cuanto a la cita del próximo año, las asistentes conocieron que Vilafranca será el municipio que tomará el relevo de este encuentro tan relevante. Sus mujeres tienen doce meses por delante para preparar una jornada que siga mostrando la labor de las mujeres de las zonas del interior.

[El Periódico Mediterráneo. 08/07/2019. J. O.] elperiodicomediterraneo.com - portelldemorella.es

2020

L'any 2020 passarà a la història per la pandèmia del coronavirus (COVID-19). Sembla que va iniciar-se a mitjans de desembre de 2019 en la ciutat xinesa de Wuhan i ràpidament va anar escampant-se. A mitjan febrer arriba a Europa i el dia 25 ja es detecten casos a Barcelona i Vila-real. L'11 de març, l'Organització Mundial de la Salut (OMS), va passar a considerar la COVID-19 pandèmia en lloc d'epidèmia, arran de l'expansió de la malaltia en 114 països. Al voltant del 13 de març, va arribar a Portell i alguns dels nostres veïns van patir una forta pneumònia. El govern de l'estat va decretar l'estat d'alarma i es va poder frenar la primera ona, però el risc va continuar. Es va fer imprescindible dur mascaretes, per tal d'evitar la transmissió, les freqüents rentades de mans amb sabó, l'ús de gens hidroalcohòlics, a més de mantenir la distància de seguretat entre persones i disminuir les reunions socials. Totes les festes de l'any van quedar suspeses.

Durant el mes de desembre de 2020 van aparéixer les primeres vacunes. Diversos laboratoris com Pfizer, Moderna o AstraZeneca (seguides de Janssen) van aconseguir, en temps rècord, superar les diverses fases que aquests fàrmacs necessitaven per als assaigs clínics, i les seues vacunes van ser aprovades per les autoritats reguladores nacionals. A Portell acabarien arribant durant els primers mesos de l'any 2021.

[ca.wikipedia.org]

2022

Juliol, 29-31. Se celebra en Portell el 43è Aplec dels Ports (el tercer que es fa al poble). Va ser un èxit!

[portelldemorella.es]


segles Segle XX 2001-2022 | Luisa El futur encara no està escrit biblio


Recopilació bibliogràfica i transcripcions de Jacint Cerdà

www.portell.tk - www.portell.org

portellweb@yahoo.es